Letní tábor Výfuku

Vařit a péct jsem se naučila od své maminky. A i přesto, že jsem již odrostla nekritickému dětskému obdivu, stále pro mne zůstává tou nejlepší kuchařkou na světě. Na dobroty z její kuchyně se vždy velmi těším a dodneška si k mamince chodím pro kuchařské rady.

Nic se však neobejde bez pořádného tréninku. Já jsem ten svůj kuchařský absolvovala při vaření na letních táborech a různých soustředěních, která jsem spoluorganizovala při studiu. Vždy mne to v kuchyni velmi bavilo, a tak, když jsem dostala možnost vařit toto léto na Letním táboře Výfuku, neváhala jsem. Konec července jsem proto strávila v kuchyni větší než celý náš byt. A přítomnost tří elektrických trub lákala tak silně, až jsem podlehla a do jídelníčku několikrát zařadila jako odpolední svačinu kváskové housky v různých podobách – s pomazánkovým máslem a okurkou, se šunkou a rajčetem nebo pečené s goudou na povrchu.

Postup přípravy byl následovný. Z 500 g pšeničného kvásku, 1,7 kg hladké mouky, 700 ml vody, 80 ml oleje, trochu soli a špetky cukru jsem vypracovala hladké pružné těsto, které jsem nechala asi šest hodin vykynout. Poté jsem z něho vytvarovala čtyřicet housek, které jsem nechala ještě asi dvě hodiny dokynout na plechu. Vykynuté housky jsem pekla na 250°C asi dvacet minut. Na prvních asi pět minut pečení jsem dala do trouby plech s vodou. Tím se vytvořila pára, díky které housky při pečení pěkně vyběhly.

I když jsem původně nechtěla, nechala jsem se nakonec přemluvit i k pečení kváskového chleba. Byla k tomu potřeba trocha improvizace, ale výsledek stál za to. Místo ošatek jsem použila polévkové servírovací mísy vyložené starým prostěradlem a poprvé v životě tak měl můj chleba kulatý tvar. Společně s vydatným deštěm pak vytvořil z večerního táboráku netradiční zážitek.