Tři oříšky...

Minulý čtvrtek byl krásný podzimní den. Sluníčko svítilo ze všech sil a listí stromů hrálo vesele podzimními barvami. Naši odpolední procházku přerušilo něco, čemu jsem se já i děti museli dlouho smát. Drogérie u nás v ulici změnila výzdobu. Nade dveřmi jí teď visí mohutné rampouchy a stříbrný vánoční řetěz a z výlohy se smějí sněhuláci stojící okolo stromečku s dárky. Vánoční atmosférou jsme se nakonec nechali nakazit i my. Využili jsme k tomu úrodu oříšků z babiččiny zahrady a pustili se do pečení svátečních makovníků a ořechovníků, které především v bratislavské větvi naší rodiny neodmyslitelně k Vánocům patří.

Recept jsem mírně přetvořila k obrazu svému, tedy kváskovému:

těsto

  • 200 g pšeničného kvásku
  • 450 g polohrubé mouky
  • 100 g oleje
  • 50 g cukru krystal
  • 2 g soli
  • 150 g mléka
  • 1 vejce
ořechová náplň
  • 200 g mletých ořechů
  • 70 g cukru moučky
  • 100 g mléka
maková náplň
  • 150 g mletého máku
  • 50 g cukru moučky
  • 200 g nastrouhaného jablka

Ze surovin na těsto jsem vypracovala hladké vláčné těsto, nechala ho asi 6 hodin vykynou a rozdělila na dvě části. Po rozválení jsem jednu naplnila ořechovou a druhou makovou náplní.

Pěvně jsem je stočila a nechala asi dvě hodiny na plechu dokynout.

Před vložením do trouby jsem oba propíchala vidličkou a potřela mlékem.

A po čtyřicetiminutovém pobytu v troubě rozehřáté na 180°C se z nich staly zlaté sváteční makovníky.

Kam dál?

Související

Sladké pečivo

Galerie

Sváteční makovník