Brusinkový experiment

Nedávno jsem měla velkou chuť experimentovat. Upéct chleba chuti ne tak úplně chlebové. Po důkladném prohledání domácích zásob jsem objevila zbytek sušených brusinek, které se krčily na dně šuplíku. Najednou jsem měla přesnou představu výsledného chleba, s pořádně dokřupava vypečenou kůrkou, s přídavkem špaldové mouky a brusinkama, vykukujícíma z krajíčků.

Pekla jsem podle mírně upraveného základního receptu na chleba:

  • 200 g žitného kvásku
  • 380 g vody
  • 100 g žitné mouky
  • 300 g špaldové mouky
  • 250 g pšeničné mouky
  • 70 g sušených brusinek
  • sůl
  • kmín
  • koriandr

Další postup byl stejný jako při pečení obyčejného chleba. Těsto šest hodin kynulo...

...poté jsem z něho vytvarovala bochník, který ještě asi půl hodiny kynul v ošatce.

Před vložením do trouby jsem ho potřela vodou a mírně nařízla.

Po hodině pečení se vykulil ven obrovský křupavý krasavec. Chutnal příjemně nasládle po brusinkách a od špaldové mouky měl mírně oříškovou příchuť. A naprosto nepřekonatelný byl v kombinaci s hermelínem.

Kam dál?

Související

Chleba

Galerie

Galerie object (13)