Řekněte sýr

Určitě to znáte taky. Zcela obyčejná drobnost, pro ostatní lidi naprosto nevýznamná, pro vás ale poklad, vzpomínka. Vzpomínka na něco krásného, někoho, koho máte rádi. Pro mě jsou takovou milou vzpomínkou na dětství sýrové bulky, které nám maminka kupovala na svačinu, když jsme s ní byly nakupovat. Vždy pečlivě vybírala ty s největším množstvím sýra a já se nemohla dočkat, až se zakousnu do křupavého sýrového okraje.

S jejich domácí výrobou jsem proto dlouho otálela. Pečivo se sýrem jsem ale chtěla, a tak jsem ho zkusila zakomponovat přímo do těsta. Výsledné pečivo nebylo moc nadýchané, ale zároveň bylo krásně vláčné. Na těsto jsem použila:

  • 200 g pšeničného kvásku
  • 180 g najemno nastrouhaného eidamu
  • 250 g tvarohu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • kmín

Po nakynutí moc nezvětšilo svůj objem, stalo se ale na pohmat měkčím.

Bochánky z něho šly vytvarovat krásně bez přidávání mouky.

Před pečením jsem je potřela směsí mléka a oleje a posypala sezamovýma semínkama. Pekla jsem je asi 20 minut v troubě rozehřáté na 250°C, než dostaly krásnou zlatou barvu.

Později mi to ale nedalo a vyzkoušela jsem i klasické sýrové bulky s plátkem rozpečeného sýra napovrchu. Těsto jsem udělala podobně jako na rohlíky. Použila jsem na něho:

  • 200 g pšeničného kvásku
  • 630 g hladké mouky
  • 50 ml oleje
  • 250 ml vody
  • sůl
  • špetku cukru

Po nakynutí...

...jsem z těsta vytvarovala bochánky, které jsem nechala ještě asi dvě hodiny dokynout na plechu.

Před vložením do trouby jsem každou bulku zakryla plátkem tvrdého sýra. Napoprvé jsem použila eidam. Od té doby jsem je ale pekla už několikrát, takže mám vyzkoušeno, že s uzeným eidamem nebo goudou jsou také vynikající.

Při pečení se sýr krásně rozteče a dá bulkám chutný křupavý kabátek.

Kam dál?

Související

Drobné pečivo

Galerie

Galerie object (14)