Stalo se již asi pomalu tradicí, že organizátoři Výfuku pořádají na jaře něco, co by se dalo moderním slovem nazvat teambuilding. Já jsem se letos vzhledem k věku našich dětí zúčastnila pouze vzdáleně, přípravou chleba, na kterém si, jak prohlásil můj bratr v pondělí po návratu, celý víkend pochutnávali, pochutnávají a někteří ještě dlouho pochutnávat budou.
Objednávka zněla jasně, v pátek v deset dopoledne si u nás vyzvednout 16 (slovy šestnáct) chlebů velikosti 1,2 kg. A tak jsem ve středu začala s přípravou. Večer jsem vytáhla z ledničky kvásek, podívala se na toho padesátigramového drobečka a začala přemýšlet, jestli jsem náhodou neměla s přípravou začít o týden dřív. Už se ale nedalo nic dělat. Kvásek proto zažil stěhování do velkého kyblíku. Po přidání kila žitné mouky, skoro dvou litrů vody a čtvrt hodiny důkladného míchání byl kyblík z poloviny plný.
A po dvanácti hodinách se dral kvásek z kyblíku ven.
To jsem mu ale nedovolila, raději jsem ho zamýchala do těsta a po celodenním pečení bylo šestnáct chlebů připraveno k vyzvednutí. Uf, byla to dřina. A také jsme museli pozměnit známé pořekadlo o kovářově kobyle. Od tohoto dne u nás doma říkáme: pekařčina rodina chodí hladová. Ale nebojte, úplně hladovou svoji rodinu nenechávám, jen občas nedostanou čerstvě upečenou dobrotu vonící celým bytem.