Co se starým pečivem?

Obvykle nám pečivo moc nezůstává, nanejvýš se rozhodneme, že čtvrtka chleba tři dny stará je už tak akorát zralá do vajíčka, neboť toto jídlo máme všichni velmi rádi. Došlo to dokonce tak daleko, že když k nám přijede na návštěvu babička a vezme děti na procházku k řece, musí se cestou stavit v obchodě na rohlíky, aby měli co házat kachnám.

V poslední době jsme naopak měli, dík Apetit pikniku, starého pečiva nadbytek. S nadšením jsme se pustili do jeho zpracovávání. Nejprve jsem zkusila klasiku v podobě žemlovky. Ze všech housek, které jsme měli, se zdály jako nejvhodnější ty s tymiánem a olivovým olejem. Žemlovku jsem udělala klasicky s tvarohem a švestkami. Spolu s tymiánem tak vznikla poněkud nezvyklá chuťová kombinace, která nás ale příliš nenadchla. Nejlépe to vystihnul manžel, který po dojedení své porce povídal: Bylo to dobré, ale už bych si nepřidal.

A tak jsem se pustila do pokusu číslo dvě - velikonoční nádivky. Rohlíky a kopřivy jsem nahradila kopřivovýma houskama, přidala trochu uzeného a výsledná nádivka měla jedinou chybu. Byla vynikají. Proto nezůstalo na druhý den, jak jsem měla původně v plánu.

Další den jsem tak byla nucena uskučnit pokus číslo tři. Tentokrát jsem použila zamotané housky s červenou řepou a sezamem. Housky jsem rozkrojila napůl, mírně potřela máslem, posypala strouhaným sýrem...

...a pokladla plátky rajčat. Takto připravené housky jsem nechala deset minut rozpéct v troubě. Výsledek mě celkem překvapil. Housky byly tak akorát křupavoučké a opět zmizely dřív, než jsem se stihla otočit.

Poslední dobrota, kterou jsme vyzkoušeli, byly krutonky do polévky. Opět jsem zvolila tymiánové housky s olivovým olejem. Nakrájela jsem je na malé kostičky a opekla na pánvi.

Krutonky jsme si přidávali do jednoduché hráškové polévky, čímž se z ní stala, dalo by se říct, slavnostní hrášková polévka.

Krutonky se tak osvědčily, že jsem nakonec všechny zbylé tymiánové housky nakrájela, osmažila a nakonec dala ještě pořádně vysušit do trouby. A tím naše pokusy se starým pečivem skončily. I když byly všechny výtvory k snědku, některé dokonce velmi dobré, doufám, že se k nim dlouho nebudu muset vracet. Čerstvé pečivo je přece jenom čerstvé pečivo (pouze krutonky si zase vyrobíme, až dojdou, dokonce mám v plánu speciálně kvůli nim péct housky, ale to zatím prosím nikomu neříkejte).

Kam dál?

Související

Drobné pečivo

Galerie

Galerie object (23)