Bagety?

Už je to pěkně dlouhá doba, kdy jsem naposledy psala o pečení. Ale nebojte se, nezanevřela jsem na kvásek ani se mu nestala žádná smrtelná nehoda. Vesele bublá a přináší nám spoustu dobrot. V posledním měsíci víc než kdy jindy s pečením experimentuju, neboť našemu nejmladšímu byla diagnostikována alergie na pšenici. Povídání O pečivu "bez mouky" však nechávám na později, výsledky totiž ještě nejsou publikovatelné, i když k snědku zatím byly vždycky. Dneska to proto bude o pečení na objednávku manžela, který se začátkem listopadu vypravil na celonoční šifrovací hru. Za mnou přišel s prosbičkou, jestli bych nepřipravila nějakou bagetu na noční svačinku? Nebo třeba tak pět?

Pustila jsem se nadšeně do pečení. Těsto jsem zadělala z:

  • 200 g pšeničného kvásku
  • 275 g hladké pšeničné mouky
  • 170 g polohrubé pšeničné mouky
  • 200 ml mléka
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
Ze všech surovin jsem vypracovala těsto a nechala asi osm hodin vykynout.

Po vykynutí jsem ho rozdělila na 10 stejných dílů,...

...každý vyválela...

...a stočila v bagetu.

Vytvarované bagety kynuly na plechu ještě asi dvě hodiny...

...a pak se dvacet minut hřály v troubě.

Plnila jsem je...

...vajíčkovou pomazánkou, vysočinou a plátkem čínského zelí,...

...ale také šunkou, hermelínem a kyselou okurkou.

Pečlivě zabalené a připravené na noční šifrovací dobrodružství.