Už je to pěkně dlouhá doba, kdy jsem naposledy psala o pečení. Ale nebojte se, nezanevřela jsem na kvásek ani se mu nestala žádná smrtelná nehoda. Vesele bublá a přináší nám spoustu dobrot. V posledním měsíci víc než kdy jindy s pečením experimentuju, neboť našemu nejmladšímu byla diagnostikována alergie na pšenici. Povídání O pečivu "bez mouky" však nechávám na později, výsledky totiž ještě nejsou publikovatelné, i když k snědku zatím byly vždycky. Dneska to proto bude o pečení na objednávku manžela, který se začátkem listopadu vypravil na celonoční šifrovací hru. Za mnou přišel s prosbičkou, jestli bych nepřipravila nějakou bagetu na noční svačinku? Nebo třeba tak pět?
Pustila jsem se nadšeně do pečení. Těsto jsem zadělala z:
Po vykynutí jsem ho rozdělila na 10 stejných dílů,...
...každý vyválela...
...a stočila v bagetu.
Vytvarované bagety kynuly na plechu ještě asi dvě hodiny...
...a pak se dvacet minut hřály v troubě.
Plnila jsem je...
...vajíčkovou pomazánkou, vysočinou a plátkem čínského zelí,...
...ale také šunkou, hermelínem a kyselou okurkou.
Pečlivě zabalené a připravené na noční šifrovací dobrodružství.