Vánoce, Vánoce přicházejí...

Už od konce srpna jsem se těšila na vánoční volno. U babičky na horách, všude plno sněhu, sluníčko, modrá obloha a, konečne opět po několika letech, týden strávený na běžkách. Kromě pobytu u babičky se nic z toho nakonec bohužel nekoná. A tak si užíváme pěší výlety, krmení kachen, svítící vánoční stromečky a taky trochu lenošení. A taky vzpomínání na čas předvánoční.

Prosinec byl pracovní měsíc. Děti vyrazily na prázdniny k babičce a já jsem se pustila do plnění svých osobních restů. Po návratu nadšeně povídaly, jak u babičky budou vánoce, protože s babičkou uklidily celou kuchyň, pekly vanilkové rohlíčky a nazdobily stromeček. "Jenže u nás Vánoce nebudou, my doma uklizeno nemáme" povzdechla si dcerka nakonec. Já jsem se totiž rozhodla, že to s vánočním úklidem letos rozhodně nebudu přehánět, protože to hlavní přece uklízím průběžně a to ostatní se nám ještě od stěhování nestihlo zašpinit. No, kdyby to tak byla pravda, to by byla opravdu krása!!!

V rámci přípravy na Vánoce jsem se s dětma pustila do pečení cukroví. Těšila jsem se, jak nazdobené zvonečky, vločky a srdíčka krásně provoní celý byt a navodí tak vánoční atmosféru. Jenže to by při chystání vykrajovátek nesměli pomáhat naši malí skřítkové. Vánoční letecká flotila vyvolala v dětech obrovské nadšení, a tak jsem mohla celé odpoledne odpočívat při zpěvu "Vánoce, Vánoce,..." a dusotu dětských nožiček.

Inspirována maminkou a její vynikající domácí majonézou a vyzbrojena podrobným popisem, jak na to, jsem se dva dny před Štědrým dnem rozhodla pustit do její přípravy. Přesně podle návodu jsem pomalu zašlehávala do žloutku olej. Šlo to jako po másle (nebo spíš po oleji?). Krásně to houstlo a majonézovatělo, když v tom najednou, drc. A tuhé žluté kousíčky plavaly v oleji. Zkusila jsem je rozmíchat. Nic. Zkusila jsem je opravdu pořádně rozmíchat. Nic, pořád si tam v tom oleji plavaly.

Přece to nevzdám jen tak. Po konzultaci s maminkou jsem začala s novým žloutkem ještě jednou. Celý průběh výroby se však bohužel opakoval úplně stejně i s konečných zdrcnutím. Po třech hodiných usilovného míchání jsem tak vyrobila malou hrudku žluté mastné plastelíny, zapatlala olejem celou kuchyňskou linku, poloviny nádobí a moji tři malí pomocníčci zvládli velmi účinně promazat zbytek bytu.

Další den jsem majonézu do salátu koupila a pustila se přece jenom do toho vánočního úklidu. A myslím, že se raději zase vrátím k pečení.