Ve všech návodech na pečení chleba jsem se setkala s doporučením před vložením do trouby chléb naříznout. Nikde jsem však už nenašla vysvětlení, proč by se tak mělo činit. Z počátku jsem tedy poctivě nařezávala, později jsem si troufla na experimet a chleba nenařezala. Ukázalo se, že kromě viditelného rozdílu v podobě naříznutí, je rozdíl i v tom, že nařezaný chleba se více a lépe zvednul. No upřímě řečeno, ne po každé a ne nějak zásadně, takže pokud chcete chleba s hladkou kůrkou, klidně ho zkuste nenařezávat a on se pravděpodobně povede.
Tyto mé experimenty se velmi zalíbily dcerce, která hned při pečení nakukovala do trouby a zjišťovala, jestli je dneska chleba "pruhovaný" nebo ne. A když pak jednou v místě naříznutí prasknul o něco více, měli jsme díky její bujné fantazii chleba s kolečkama. A to byl už jen malý krůček k dalšímu pokusu. Inspirována pekaři, kteří občas do chleba razí písmeno, aby bylo jasné, o jaký druh chleba jde, jsem vyzkoušela místo nože vykrajovátka na cukroví. Někdy se to povede, někdy to v místě vyražení obrázku popraská. Děti to ale dokáží náležitě ocenit pokaždé.
Dětmi oblíbený chleba s houpacími koníčky:
Dětmi nejoblíbenější chleba s medvídky:
Srdíčkový chleba pro manžela k narozeninám:
Jarní chleba s kuřátky:
Vánoční variace - chleba s lístky cesmíny:
A variace velikonoční - chleba s vajíčky:
Univerzální obrázek - zimní chleba se sněhovýma vločkama nebo letní s kytičkama: