Jak na Nový rok...

Začátek nového roku byl nejenom mrazivý, ale také s pořádnou nadílkou sněhu. Takže i tady v Praze si už skoro týden užíváme s dětma koulování, bobování a všemožné další zimní radovánky. A mezi nimi jsme si našli čas i na pečení.

Začali jsme obyčejným pšenično-žitným chlebíkem. Moc se nepovedl. Těsto jsem zamísila v pondělí večer těsně před spaním a dala kynout do ložnice, kde máme nejchladněji. Plánovala jsem v pečení pokračovat hned v úterý ráno po probuzení. Jenže zcela mimo všechno mé očekávání jsem vstávala o čtyři hodiny později než obvykle. Těsto tak bylo řádně překynuté a ani další pečení mi během dne moc časově nevycházelo. Chleba k večeři byl sice výborný, ale řádně placatý překynutím. Nezbývá než si přát, aby se nevyplnilo úsloví: Jak na Nový rok, tak po celý rok.

Ve středu jsem pečení klasického chleba raději nepokoušela a pustila se do přípravy velmi oblíbeného pohankového z formy. Kromě pohankové mouky jsem do něho dala ještě zbytek rýžové, na kynutí žitný kvásek a pro vláčnou strukturu rozmixované lněné semínko.

Holčičí část rodiny měla v plánu o víkendu cestování, klučíčí část zůstala doma a podnikla výpravu na boulderovací stěnu a také další bobování. Ve čtvrtek jsem proto upekla dva krásně voňavé chlebíky s vlašskými ořechy - pro každý tým jeden - a vypomohla si jejich uschováním v mrazáku.

V pátek jsme oslavili Tři krále - jak jinak než pečením. Chlebík opět z formy, tentokráte k žitnému kvásku přišla půl na půl pohanková a špaldová mouka. Kašpar, Machar a Bazar -tři králové v tajné řeči našich tří dětí- by se oblizovali až za ušima.

V neděli mi manžel vypomohl ranním přikrmením kvásku. Večer po návratu domů jsem tak mohla rovnou zamísit na další chlebík. A protože se mi konečně v pátek podařilo pořídit si žiletku, nemohla jsem se dočkat uměleckého dílka, které jistě na druhý den vytvořím...No, bude to chtít ještě trochu (spíš hodně) tréninku... :)

A konečně, dnešní oranžový od dýně hokkaido, dozdobený zelenými dýňovými semínky. Jedna z nejskvělejších barevných i chuťových kombinací chleba co znám.

Kam dál?

Související

Chleba , Co jsme pekli...

Galerie

Galerie object (38)