Naše jarní pečení

Poslední dobou padá všechna moje psací energie na dizertaci. To ale neznamená, že bych pečení zanedbávala. Vůbec ne, kvásku se daří skvěle. A ke svému velkému překvapení jsme při třízení fotek zjistila, že těch upečených dobrot mám nafoceno skoro tolik, kolik dní uběhlo od posledního zveřejněného příspěvku tady. Pokud máte chuť, pojďte se podívat na naše jarní pečení.

Švestkový koláč...

Dva bráchové tousťáci...

Maková bábovka se švestkami a pohankovou moukou...

Chleba z ošatky trojúhelníkovitého tvaru. Nutno přiznat, že ošatka samotná vypadá mnohem lépe, že výsledný chléb, který nafouknutím v troubě na tom správném trojúhelníkovitém tvaru hodně ztratí.

Oblíbená pohanková bábovka s kozím kefírem a tentokrát rozinkami a mandlemi...

Pokus o kynutou třešňovou bublaninu. Příště ji dám raději na větší plech, aby nebyla tak vysoká.

Bagety a tvarování nastříháváním nůžkami. Vypadají pěkně, ale pokud máte rádi velké množství měkké a vláčné střídky, zůstaňte raději u klasického tvaru.

Pohankové lívanečky...

...se švestkovými povidly od babičky.

Další pohanková bábovka, dneska v kombinaci s kokosem.

Toto měl být kynutý tvarohovo-jahodový závin. Těsto i náplň ale byli poněkud řídké, a tak jsem měla strach, že se na velkém plechu roztečou. Rozvalování, zamotávání a hlavně následný transport z pracovní plochy do plechu byl celkem velký boj. Společnými silami jsme zvítězili. A kynuly krásně.

A chutnaly ještě líp.

Varianta bez vajec a s kozím tvarohem měla konzistenci ještě horší, tvar závinu byste hledali marně, ale chuťově byl dokonalý.

Pohankovo-žitný chléb z formy...

Housky a hraní si s žiletkou před pečením...

Tvarohový chlebíček s kousky čokolády...

Něco mezi chlebem, chlebíčkem a bábovkou. A recept za žádnou cenu neprozradím...

Škvarkové placičky jsem pro velké škemrání manžela musela upéct i jindy, než jen na kurzu pečení kváskového pečiva...

Kvásková pizza. Pekla jsem tři, ale na fotkách mám z nějakého záhadného důvodu jenom dvě. Nebo že by ti mí strávníci byli tak hladoví?

Chléb pečený ve formě ze žitného kvásku a směsy jáhlové, rýžové a kukuřičné mouky...

Bagety sbaleny na cestu...

Kokosovo-jáhelné muffiny...

a chlebíček ze stejného těsta.

Tyčinky s olivovým olejem podle italského receptu, upraveného na kváskovou variantu.

A druhá várka s bazalkovým pestem na povrchu. Jen ten tvar musím ještě pořádně potrénovat.

Dočetli jste až sem nakonec a připadá vám divné, že jste za celou dobu nepotkali ani jeden bochník chleba? Nenechte se zmýlit, upekli jsme jich tolik, že by se sem nejspíš všechny ani nevešly. Spočítáno a vyčísleno, bylo jich přesně 26, z toho jeden kulatý a jeden samostatný manželův výtvor, do kterého se pustil, když jsem byla s dětma u babičky.