Jak se jmenuje Váš kvásek?

Určitě znáte někoho, kdo si doma pěstuje chlebový kvásek. Nebo se o to alespoň pokouší. Nebo pokoušel. Možná vám také nadšeně o kvásku vyprávěl, jak se o něho musí starat, krmit ho, míchat ho a kvásek na oplátku za pěkné zacházení roste, až nakonec se z něho stane ten nejlepší domácí chleba, jaký si umíte představit.

Mnozí lidé o kvásku mluví jako o nejlepším domácím mazlíčkovi, při řeči o něm se jim rozzáří oči, a pak vám začnou s potěšením vyprávět, co jejich Pepík, Franta nebo Anička včera dělali. To se může při prvním pohledu na řídké, lepivé, trochu zapáchající těstíčko zdát velmi divné. Pravda však je takové, že kvásek opravdu jakýmsi živým organismem je. A pokud se o něho přestanete starat, bude hladovět, dojde mu kyslík a celý kvásek se vám zkazí.

A to je také jediný důvod, který jsem se zatím doslechla, proč si kvásek pojmenovat. Když má něco nebo někdo jméno, tak je nám to bližší. Spousta lidí mi už říkalo, že od té doby, co má jejich kvásek jméno, nemají problém s jeho pěstováním. I když i výjimky se najdou. Kupříkladu jeden kamarád má teď doma Ferdinanda. Obávám se ale, že již brzy se bude muset vydat prozkoumávat taje městské kanalizace. Tak mu držím palce, aby se tam setkal s Adélou, Bedřichem, Cilkou, Dušanem i Erikem a společně si mohli postěžovat, jaké to je, mít roztržitého majitele.

Teď se určitě budete ptát, jak že se jmenuje náš kvásek? Asi vás trochu zklamu, ale zatím jsme ho nepojmenovali. I když manžel ho někdy oslovuje důvěrným Smraďošku.

Kam dál?

Související

Chleba